Keskustelu:Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys
Poliittiset kytkökset
[muokkaa wikitekstiä]Erinäisissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että SRK:lla on ollut poliittisia kytköksiä. Niistä kerrotaan mm. Jarkko Vesikansan väitöskirjassa Salainen sisällissota : työnantajien ja porvarien taistelu kommunismia vastaan kylmän sodan Suomessa ja Tytti Isohookana-Asunmaan Keskustan historia 5. Ajattelin, että nämä asiat kiinnostavat monia, joten niistä varmaan voisi kirjoittaa wikipediaankin.--Tmoisa 18. kesäkuuta 2007 kello 17.37 (UTC)
- Kirjoitin aiheesta wikipediaan. Eräässä keskustelussa Suomi24:ssä minulle kerrottiin, etteivät kaikki Isohookana-Asunmaan mainitsemat henkilöt olleet saarnaajia. Keskusteluissa ilmeni myös, että lähetysalueita ei tehty vaalityötä varten. Ehkä tietoja pitäisi jotenkin tarkistaa.--Tmoisa 21. heinäkuuta 2007 kello 10.25 (UTC)
- Oletko lukenut nuo Isohookanan kirjasta vai Suomi24:stä? Joka tapauksessa noihin pitäisi lisätä "Isohookanan mukaan", jos Isohookana niin väittää. -tKahkonen 21. heinäkuuta 2007 kello 14.05 (UTC)
- Olen lukenut asiat molemmista. Eikö siellä jossakin lukenutkin, että Isohooka-Asunmaan mukaan? Jos ei lue, niin on ehdottomasti lisättävä. Kaikki 1960-luvun politiikkaa koskevat tiedot ovat peräisin Isohookanalta. Tietoja löytyisi kyllä muualta vielä lisää. Tiettävästi 1960-luvun poliittisista kytköksistä on joku nainen tehnyt gradunkin. Muistan nähneeni jonkun kuvatekstin Päivämiehessä, jossa kerrottiin nuoren naisen tutkivan 1960-luvun poliittisia kytköksiä. Jos aihe kiinnostaa, niin SRK:lta saattaa hyvässä lykyssä onnistua saamaan lisätietoja kyseisestä gradusta. Kaiken kaikkiaan minulla on SRK:n tiedotuspolitiikasta kuitenkin hiukan nihkeä kuva. Kerran lähetin Heikki Saarta koskevan tiedonsaantipyynnön Aimo Hautamäelle sähköpostitse, mutta mitään vastausta ei tullut. Aimo ei siis ilmeisesti vastaa tiedusteluihin, mutta joku toinen SRK:lla saattaisi olla avuliaampi. Kuulemma myös SRK:n arkistoja voi päästä tutkimaan ilman tutkijan statustakin.--Tmoisa 24. heinäkuuta 2007 kello 10.09 (UTC)
- Oletko lukenut nuo Isohookanan kirjasta vai Suomi24:stä? Joka tapauksessa noihin pitäisi lisätä "Isohookanan mukaan", jos Isohookana niin väittää. -tKahkonen 21. heinäkuuta 2007 kello 14.05 (UTC)
Naisten kuuluminen johtokuntaan
[muokkaa wikitekstiä]Käsittääkseni kaikki SRK:n johtokunnan miehet ovat saarnamiehiä. En kuitenkaan muista tätä asiaa nimenomaisesti missään mainitun. Sitä, että johtokunnan jäseniltä edellytetään saarnamiehen virkaa en myöskään ole lukenut mistään lähteestä mutta näin saattaa kyllä olla. Lähteessä sanottiin: "Naiset eivät voi olla julistajina, eivätkä he voi kuulua Keskusyhdistyksen johtokuntaan, jossa on 24 henkilöä." En osaa sanoa, miten paljon tässä väitteessä on toimittajan omia ennakkoluuloja mukana. SRK:n johtokuntaan ei kuitenkaan ole tiettävästi kuulunut koskaan yhtään naista.--Tmoisa 7. heinäkuuta 2007 kello 20.40 (UTC)
- Ok, kiitos. Noin epämääräinen lähde on ehkä parempi ottaa pois. Ainakin oma muotoiluni ei ole toimittajan sanoja vastaava. SRK:llahan on säännöt, sieltä tuo selviäisi. Tuo "julistaja"-sana on vieras, "saarnaaja" luultavasti tunnetumpi. Muutin nyt alkukappaletta kattavammaksi. -tKahkonen 7. heinäkuuta 2007 kello 21.09 (UTC)
- Mistähän nämä säännöt löytyisivät? Pitääkö ottaa yhteyttä SRK:hon?--Tmoisa 8. heinäkuuta 2007 kello 18.05 (UTC)
Työvaliokunta ja johtokunta ja erilaiset toimikunnat tulisi esitellä
[muokkaa wikitekstiä]SRK:n erilaisista hallinnollisista osastoista keskustellaan usein. Siksi olisi hyvä saada niistä lisäselvitystä.--Tmoisa 12. elokuuta 2007 kello 18.14 (UTC)
Mahdollisia lähteitä
[muokkaa wikitekstiä]IGS-haku sanalla rauhanyhdistysten
Palola, Jukka Päivämies herätysliikelehtenä. - Kirkon tutkimuslaitos, 2001.
SRK:n pitkäaikainen (1960-1981) pääsihteeri on julkaissut muistelmansa
Lepistö, Einari Jumalan sanan perustalla : Einari Lepistö muistelee elämäänsä ja työtään. - SRK, 2001.
Muita liikkeen sisältä tulevia muistelmia ja elämäkertoja ovat
Koukkari, Esa (toim.) Päivämies palkan saa : näköaloja Antti Koukkarin elämään. - - SRK, 2004.
Taskila, Lauri Työ on Herran : tuokiokuvia sanankylväjän matkalta. - SRK, 1998.
Muita elämäkertoja henkilöistä, joiden elämäntyö ainakin jossakin vaiheessa on sivunnut Keskusyhdistystä ovat mm.
Juva, Mikko Mies etsi vapautta : L. P. Tapanisen elämä. - Kirjaneliö, 1989.
Leinonen, Hannes Moniaita muisteluksia 1-2. - Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys, 1989.
Tapaninen, Pekka Oskari Heikki Jussila (1888-1955) : lestadiolaispappi, toimen ja näkyjen mies. - Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys, 2007.
Viime vuosina on ilmestynyt runsaasti paikallisten rauhanyhdistysten historioita, historiikkejä ja syntymäpäiväkirjoja (kaikki rauhanyhdistykset tosin eivät kaiketi ole yhteydessä Keskusyhdistykseen). Tässä yhteydessä en voi luetella näitä kirjoja, tietoja niistä saa useimmissa kirjastossa käytössä olevista tietokannoista Fennica, Aleksi ja Arto käyttämällä esim. asiasanaa 'lestadiolaisuus'. Hyödyllinen paikallinen historia on
Vuollo, Martti Lestadiolaisuus Helsingissä vuoteen 1963. - Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys, 1999.
Vilkaisu näihin tutkimuksiin osoittaa, että Keskusyhdistyksen arkisto on ollut tutkijoiden käytettävissä.
SRK:n säännöt voi tilata yhdistysrekisteristä numerosta 09-69395274. Sääntöjen mukana tulee 10 euron lasku + postikulut. SRK:lta sääntöjä on melko turha udella ainakaan sähköpostitse. En saanut mitään vastausta.--Tmoisa 17. elokuuta 2007 kello 12.58 (UTC)
Kaunokirjallisuudesta lähteenä
[muokkaa wikitekstiä]Aloitin kappaleen elämäntavoista SRK:n julkaisemassa kaunokirjallisuudessa. Uskoisin, että siinä voi käyttää kaunokirjallisuuttakin lähteenä.--Metaskeema 25. lokakuuta 2007 kello 15.25 (UTC)
- Mielestäni tuo on kyllä aika heikosti perusteltu kappale, varsinkin jos lähteenä ei käytetä muuta kuin julkaistujen kirjojen sisältöä. Jos joku ulkopuolinen taho esittää jotain päätelmiä, kritiikkiä, kehuja tms julkaistuista kirjoista niin sitten homma saattaisi toimia. --Harriv 25. lokakuuta 2007 kello 15.28 (UTC)
- Vai niin. Ehkä se sitten pitää poistaa.--Metaskeema 25. lokakuuta 2007 kello 15.39 (UTC)
SRK:n edistämät elämäntavat
[muokkaa wikitekstiä]Olen kerännyt tietoja eri lähteistä. Viimeisessä kappaleessa oli aiemmin maininta SRK:n vuosikirjasta 2007, mutta se aiheutti väärinymmärrystä. Iso osa lukijoista sai käsityksen, että kaikki mainitut asiat löytyvät kyseisestä vuosikirjasta. Mainitut elämäntapanormit on kerätty eri lähteistä joista vanhin on vuodelta 1970. Vuodet löytyvät lähdetiedoista.--Metaskeema 23. marraskuuta 2007 kello 17.20 (UTC)
- Se on edelleen omaa tutkimusta, joka perustuu kokoelmaan lainauksia. Lainaan Harriv:tä ylempää: "Jos joku ulkopuolinen taho esittää jotain päätelmiä, kritiikkiä, kehuja tms julkaistuista kirjoista niin sitten homma saattaisi toimia." Osion voisi ihan poistaa. -tKahkonen 11. heinäkuuta 2009 kello 14.07 (EEST)